Mustajoutsen ja sen havainnot Suomen Lapissa

MUSTAJOUTSEN (Cygnus , engl. Black swan ) on alun perin australialainen laji, josta tehdyt
havainnot maassamme koskevat tarhakarkulaisia. Mustajoutsen on nimensä mukaan musta joutsen, jonka siipisulat kuitenkin
ovat valkeat. Tarhaoloissa  lajin on todettu risteytyvän kyhmyjoutsenen
ja monen hanhilajin kanssa.  Lajin
ruumiin pituus on  120 cm, paino 6300 g
ja siipien kärkiväli 180 cm. Maastossa
nähtynä lajista ei voi erehtyä. Mustajoutsen on etupäässä paikkalintu.

Mustajoutsen (WP Commons )

Mustajoutsen suosii isoja, matalia järviä ja laguuneja, jossa on makeata tai murtovettä. Ravinto on lähes yksinomaan peräisin kasvikunnasta: se koostuu erilaisista vesikasveista ja levistä, joita se hyödyntää joko veden pinnalta syöden tai puolisukeltaen. Mustajoutsen voi myös laiduntaa laitumilla tai tulvapelloilla.

LEVINNEISYYS JA
RUNSAUS
. Lajia tavataan Australiassa ja Tasmaniassa ja se on istutettu Uuteen
Seelantiin. Mustajoutsen on
laajalle levinnyt ja hyvin runsas Australiassa ja Uudessa Seelannissa; jopa yli
10,000 yksilön keskittymiä tunnetaan. Mustajoutsenen kanta maapallolla on
400,000 yksilöä.

Suomesta ei kaikkia havaintoja
ole ilmeisesti kerätty, koska on äärimmäisen epätodennäköistä, että laji meille
omin voimin päätyisi.

ESIINTYMISHISTORIA LAPISSA. Mustajoutsen on havaittu ensimmäisen kerran 26.5.1994
Kolarin Luosujärvellä. Lapin lintutieteellisen yhdistyksen tietokannassa
lajista ei ole havaintoja. Kemin lintuharrastajien tietokannassa kolme
ensimmäistä havaintoa ovat: 18.6.2004 Tornion Vojakkalassa, 11.9.2004 Tervolan
Paakkolassa ja 30.10.2004 Tornion Suensaaressa.

Mainokset