Punapäänarsku ja sen havainto Suomen Lapissa

PUNAPÄÄNARSKU
(Netta rufina, engl. Red-crested pochard) on meillä satunnainen laji. Koiraalla
on punaruskea pää ja musta rinta, kyljissä on paljon valkoista. Naaras on
yleisväriltään ruskea, mutta posket ovat vaaleat. Punapäänarsku kuuluu
sukeltajasorsiin. Ruumiin pituus on 56 cm ja paino 1100 g.

Punapäänarsku (WP Commons )

Punapäänarsku
suosii lähinnä syviä, isoja järviä tai makea- tai murtovetisiä laguuneja,
joissa on runsas rantakasvillisuus, yleensä avoimessa maastossa. Sitä tavataan
harvemmin jokisuistoissa tai muissa suojatuissa merellisissä elinympäristöissä.

Punapäänarsku on
etupäässä kasvinsyöjä. Laji hyödyntää vesikasvien juuria, siemeniä ja vihreitä
osia. Chara-levät ovat tärkeällä sijalla. Joskus syödään myös
vesiselkärangattomia, sammakkoeläimiä ja pieniä kaloja. Ravinto haetaan joko
sukeltamalla, puolisukeltamalla tai veden pinnalta.

 

LEVINNEISYYS JA
RUNSAUS.
Euroopassa punapäänarskua tavataan vain paikoitellen Espanjasta ja
Ranskasta itään. Valtaosa linnuista tavataan kuitenkin Mustaltamereltä ja
Turkista itään aina Luoteis-Kiinaan asti. Talvehtimisalueet ovat Välimeren
seudulla, Venäjän lounaisosissa, Lähi-Idässä, Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa. Läntisen
palearktiksen talvikanta oli 1980-luvulla noin 70,000 yksilöä.

Birdlife
tietokannoista johdetut kanta-arviot punapäänarskulle ovat:

Koko maapallon
kanta 400,000 yksilöä
Euroopan
pesimäkanta 43,000 paria
Euroopan
talvehtiva kanta 84,000 yksilöä

Suomessa lajia
tavataan vain satunnaisesti, mutta silti lähes vuosittain.

 

ESIINTYMISHISTORIA
LAPISSA.
Punapäänarsku on tavattu Lapin alueella vain kerran: 13.10.1969 Kemim Kiikelissä (Pentti
Rauhala).

Mainokset