Fasaani (Phasianus colchicus) ja sen esiintyminen Suomen Lapissa

FASAANI
(Phasianus colchicus, Common pheasant). Fasaani on alun perin aasialainen laji,
jota on istutettu ympäri maailmaa, myös Suomeen. Omista kanalinnuistamme laji
on helposti tunnistettavissa koiraan erittäin pitkän pyrstön ja muutenkin
värikkään höyhenpuvun perusteella. 
Naaras on lyhytpyrstöisempi ja väritykseltään lähinnä harmaanruskea.  Koiraan pituus on 82 cm, paino 1400 g,
naaraan vastaavasti 58 cm ja 1000 g. 
Molempien sukupuolten kohdalla pitkä pyrstö selittää suuren osan
pituudesta.

Kuva 1. Fasaani (WP Commons )

Luontaisella
levinneisyysalueellaan fasaanin ravinto koostuu etupäässä kasvikunnan
tuotteista ja varsin vaatimattomasta eläinravinnon määrästä. Syksyllä ravinto
koostuu hedelmistä, siemenistä, lehdistä, silmuista ja hyönteisistä; keväällä
silmuista, ruohoista, lehdistä, hyönteisistä ja pienistä
selkärangattomista.  Istutetuilla
linnuilla ravinto on monipuolista, mikä viittaa opportunismiin ja
kaikkiruokaisuuteen.


LEVINNEISYYS JA
RUNSAUS.
Fasaanin alkuperäinen levinneisyysalue Aasiassa ulottuu Mustan meren
ja Kaspian meren tasolta Kiinaan, Koreaan ja Taiwanille. Noin 2 000 vuotta
sitten laji istutettiin Ranskaan, josta se on sittemmin levinnyt lähes koko
Eurooppaan. Fasaaneja on istutettu myös Pohjois-Amerikkaan ja Uuteen
Seelantiin.  Euroopan kannaksi arvioidaan
3,8 – 4,7 milj. paria, johon on lisättävä Venäjän 50,000 – 500,000 paria.  Laji pesii Euroopassa 29 maassa (EBCC).

Suomeen fasaani
istutettiin vuosina 1901 – 1902 Helsingin Malmille.  Istutuksen onnistuminen lisäsi muidenkin
intoa istutuksiin ja vuonna 1938 maamme kannaksi arvioitiin jo 20,000 lintua.
Sotien jälkeen kanta putosi noin 300 lintuun. 
Fasaani oli jälleen yleinen 1970-luvulla, ja sitä esiintyi Keski-Suomeen
saakka.  Lajin painopiste meillä on
Lounais-Suomessa, mutta Hailuodossa asti ylläpidetään kantaa istutuksin ja
ruokinnan avulla.  Meillä fasaani on
paikkalintu.  Maamme nykykannaksi
arvioidaan 10,000 – 20,000 paria, talvikannaksi 50,000 – 130,000 yksilöä
(Koskimies 2005).


Birdlife
-tietokannasta ja muista lähteistä johdetut kanta-arviot fasaanille ovat:

 Koko maapallon kanta  50 milj. yksilöä
 Euroopan pesimäkanta  ???? paria
 Euroopan talvikanta  ??? milj. yksilöä
 Suomen pesimäkanta  15,000 paria
 Suomen talvikanta  90,000 yksilöä
 Lapin pesimäkanta  10 paria
 Lapin talvikanta  50 yksilöä

ESIINTYMISHISTORIA
LAPISSA.
Ensimmäinen havainto fasaanista on Kemijärveltä vuodelta 1984. Jostakin
lienee lentänyt sekin fasaani, joka tavattiin noin 13.4.1984 Kemijärvellä (rj.
Vilppula). Lajia lienee joskus tarhattu Kemijärven Halosenrannassa (epävarma
maallikkotieto).

Faunistisissa
katsauksissa fasaania ei mainita ennen jaksoa 1990 – 1995, jolloin lintuja
ilmoitettiin kaksitoista seuraavista kunnista: Rovaniemi (6), Sodankylä (3) ja
Ylitornio (3).  Itä-Lapissa laji on
tavattu Kemijärvellä  vuosina 1984 ja
1996 – 1997.  Vuonna 2000 fasaani
tavattiin kolmessa paikassa: Ylitorniossa (2) ja Pellossa (1).  Vuonna 2005 laji ilmoitettiin vain
Rovaniemeltä kolmessa paikassa. Keväällä 1996 tavattiin naaras tiellä
Kemijärven keskustan ja Halosenrannan välillä (K. Uino), 26.10.1996 naaras
samoin tiellä samassa paikassa ja huhtikuussa 1997 naaras pihassa Kemijärven
Ahvenkummulla (K. Uino).  Lapissa fasaani
on varsin vähälukuinen ja havainnot riippuvaisia istutuksista lähiseuduilla. Rovaniemelläkin
on tavattu istukkaita luonnossa (Atlas).

Lapin
lintutieteellisen yhdistyksen Tiira-tietokannassa fasaanin kolme ensimmäistä
merkintää ovat 27.2.2005 Rovaniemellä, 22.4.2006 ja 27.4.2006 Kemijärvellä,
kaikki kaupunkialueilla. Siitä lähtien havaintoja on vuosittain.

Kemin lintuharrastajien Tiira-tietokannassa kolme ensimmäistä merkintää ovat 5.7.1979
Kemin Perta-aavalla, 15.12.1979 Keminmaan Lautiosaaressa ja 30.4.1980 Kemin
Pajusaaressa. Vuodesta 1999 havaintoja on vuosittain.

HAVAINNOT VÄRRIÖN LUONNONPUISTOSSA JA LÄHIALUEILLA. Lähin havainto fasaanista on Kemijärveltä, ensimmäisen kerran 13.4.1984 ja 2000-luvulla jo vähintään neljä kertaa.

*****

Teksti Lennart Saari ja Veli Pohjonen 20.9.2007, päivitys 25.1.2009

Mainokset