Puuvillaa pohjoisen puusta

Kemijärvellä vaikuttanut massaliike esitti vuonna 2008, että alueella toimiva Stora Enson tehdas alkaisi tuottaa paperisellun sijasta liukosellua.

Liukosellu on sanana meille outo. Mutta se koskettaa meitä jo hyvin lähellä. Tarkistapa T-paitasi tai muun ihokkaasi helmassa oleva valmistelipuke. Lukeeko siinä puuvillan sijasta viskoosi?

Viskoosi on puuperäistä vaatekuitua, jonka esiaste liukosellu on. Tarvittava raakapuu on kuusta, koivua tai haapaa.

Viskoosi syntyy tekstiilitehtaassa, kun liukosellua on ensin jatkokäsitelty kemiallisesti. Ratkaisevassa vaiheessa siirappimainen liuos puristetaan kymmeniä tuhansia reikiä sisältävän suuttimen läpi. Muodostuu ohuita lankoja, jotka jähmettyvät laimeaan rikkihappoon. Lopuksi langat eli viskoosikuidut pestään puhtaaksi haposta, valkaistaan ja kuivataan.

Viskoosikuidusta odotetaan puuvillan korvaajaa, todellista PUU-villaa. Viskoosin kysyntä maailmalla kasvaa sitä mukaa, kun puuvillapeltoja tarvitaan ruokakriisin vuoksi viljalle. Sen vuoksi puuvillan hinnan ennustetaan maailman tavarapörsseissa nousevan.

Peltojen puuvillalle on kasautunut muitakin ongelmia. Yli puolet maailman puuvillasta keinokastellaan. Vesistöjä kuivuu ja maaperä suolaantuu. Tunnetuin esimerkki on kymmenesosaansa kuivunut, maailman suurimmaksi ympäristötuhoksi mainittu Aralin meri Kazakstanissa.

Päästöt vesistöihin ovat kasvussa. Puuvillapeltoja lannoitetaan enemmän kuin muussa viljelyssä. Maailman hyönteismyrkyistä puuvillapelloille levitetään 25 prosenttia, mutta peltopinta-alasta puuvillalla on vain kolme prosenttia. Ennen koneellista puimista pensasmaisen puuvillan lehdet on pudotettava myrkyttämällä.

Massaliikkeen perusteluista huolimatta Stora Enso lopetti Kemijärven tehtaansa ja myi kattilat Kanadaan. Yhtiö totesi, että liukosellu ei kuulu sen tuotevalikoimaan.

Neljässä vuodessa tilanne on muuttunut. Stora Enso aloitti kesäkuussa 2012 liukosellun tuotannon Enocellin tehtaalla Uimaharjussa. Koivusta ja haavasta peräisin oleva tuote menee Kiinaan, muutamalle suurelle tekstiilin valmistajalle.

Puuperäisten vaatekuitujen kysyntä kasvaa nyt maapallolla. Se kasvaa suoraan väkiluvun myötä ja potenssissa väestön elintason nousun myötä. Samaa ei voi enää sanoa digitaalisen ajan paperista.

Viskoosilangan tarvitseman liukosellun tuotanto näyttää löytäneen markkinaraon. Puuvillan ongelmat antavat sille lisää tilaa.

Kemijärven massaliikkeen varhaista ehdotusta kannattaisi harkita maassamme laajemminkin. Eteläisen kasvin siemenhöytyvien asemesta puuvillaa voisi tehdä myös pohjoisen puusta.

VELI POHJONEN

Pohjalainen. Mielipide. 5.12.2012

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: