Pukkala, T. & Pohjonen, V. 1990. Use of linear programming in land use planning in the Ethiopian highlands.

Linear programming was used to analyze the land use alternatives in the Debre Birhan Fuelwood Plantation area, in the central highlands of Ethiopia. The region represents a rural, high-altitude area, where the main land uses are grazing and cultivation of barley, wheat and pulses. To alleviate fuel wood shortage, large plantations of Eucalyptus globulus Labill. have been established. Livestock has traditionally used the major part of the production capacity of the sites. A decrease in the number of cows, sheep, goats, horses and donkeys would facilitate a considerable increase in the production of cereals, pulses, fuelwood and construction timber. The optimal share of the land for arable crops, grazing and tree plantation would be about 40, 45 and 15% respectively.

Etiopian keskusylängöllä sijaitsevan Debre Birhanin polttopuun viljelyalueen maankäyttövaihtoehtoja analysoitiin lineaarista ohjelmointia käyttäen. Alueen perinteisesti tärkeimmat maankäyttötavat ovat laidunnus seka ohran, vehnän ja papujen kasvatus . Polttopuupulan lievittämiseksi alueelle on perustettu laajoja eukalyptusviljelmia (Eucalyptus globulus Labill.). Aluetta laiduntava karja käyttää valtaosan maan tuotantokapasiteetista. Mikäli lehmien, Iampaiden, vuohien, hevosten ja aasien pääluku alenisi , viljan ja puun tuotanto voisi nousta olennaisesti. Optimaalisessa maankäytössä viljelymaan osuus olisi noin 40%, laitumen 45% ja puuntuotannon 15 % maa-alasta.

Keywords: mathematical models , arable crops, grazing, fuelwood, plantations, Eucalyptus globulus.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: