Puupelletti 40 vuoden paalulla

Pelletti, tuo koiranmuonan näköinen puusta puristettu energiamuru on keksintönä 40 vuoden ikäinen. Puupelletin isä on saksalaisperäinen keksijä Rudolf W. Gunnerman, joka muutti nuorena miehenä Yhdysvaltoihin, vain 20 dollaria taskussaan mutta pää täynnä ideoita.

Gunnerman patentoi 1976 Woodex-pelletin. Sen raaka-ainetta olivat Oregonin osavaltiossa kasvaneen sahapuun puun tähteet kuten puru. Pellettiään hän ehdotti 1970-luvun energiakriisissä kivihiilen vaihtoehdoksi.

Gunnerman ymmärsi kivihiilen ja pelletin väliset erot. Kivihiilessä on 200 kertaa enemmän rikkiä ja 17 kertaa enemmän tuhkaa kuin puupelletissä. Kivihiilen rikistä ja tuhkan pienhiukkasista on peräisin savusumu, mikä saastutti Lontoota 1900-luvulla. Myöhemmin saman ongelman ovat kokeneet Kiinan kaupungit.

Gunnermanin pelletistä kiiri varhain tieto Suomeen. Vuonna 1979 olutyhtiö Lapin Kullan omistajiin kuulunut Arno Stormbom ja Muhoksen metsätutkija Kalevi Karsisto hankkivat Woodexin lisenssin. He rupesivat valmistamaan pellettiä Suomen Voima –nimisen yhtiön alla.

Vaikka Woodex on nimensä mukaisesti puupelletti, Suomen Voima valitsi raaka-aineeksi turpeen. Jälkikäteen ajatellen valinta oli onneton. Turvepelletissä on vielä kahdeksantoista kertaa enemmän rikkiä ja kaksitoista kertaa enemmän tuhkaa kuin puupelletissä.

Etenkään tuhkansa takia turvepelletti ei omakotiasujia sytyttänyt. Suomen Voima joutui lopettamaan pelletin tuotannon 1985.

Uusi pellettiaalto tuli Suomeen Ruotsista 1997, kun Finncambi-yhtiö perusti tehtaansa Vöyriin. Nyt raaka-aineena oli alkuperäisen keksinnön mukaisesti puu. Uuden aallon pelletit alkoivat korvata ensin polttoöljyä. Mukaan tuli sekä pieniä että keskisuuria käyttäjiä. Vuonna 2016 pelletillä lämpeni 27,000 pientaloa. Keskisuuria käyttäjiä on tuhannen luokkaa.

Euroopan energiamarkkinat noteeraavat jo puupelletin. Se pääsi 2010-luvun alussa tavarapörssiin nimellä mannermainen pelletti. Pörssihinta oli keväällä 2012 tasolla 207 euroa ja vuoden 2017 helmikuussa hivenen korkeampi, 209 euroa tonnilta.

Puupelletin nousu on sekä suomalainen että Euroopan unionin tason ilmiö. Olemme EU:n sisällä lupautuneet vähentämään merkittävästi fossiilisen energian hiilidioksidin päästöjä. Puupelletillä se voi tapahtua. Toivoa sopii että Euroopan ilmastomarkkinoilla kysyntää tulee pelletille mikä on valmistettu uusiutuvien metsiemme puusta.

VELI POHJONEN

Kankaanpään Seutu. Mielipide. 9.3.2017

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: