Metsän arvoketjut tunnettiin jo varhain

Tiernapoikain tarinasta on jäänyt mieleemme kolme arvotavaraa: kulta, pyhä savu ja mirhami. Kolme itäisen maan talousviisasta toivat ne Jeesukselle syntymälahjaksi. Kulta on aina kultaa, mutta mitä ovat nuo kaksi muuta arvokasta lahjaa?

Pyhä savu ja mirhami ovat Afrikan Sarven savannipuista peräisin olevia tuotteita. Ne ovat osa maailmanhistorian mittavinta metsien arvoketjua.

Pyhä savu saadaan polttamalla hitaasti pihkaa, joka on valutettu Etiopiassa kasvavan Boswellia papyrifera – puun kylkeen viilletystä haavasta. Boswellian pihkasuitsuketta käytetään edelleen etiopialaisessa kahvitarjoilussa. Koptikirkon papit suitsuttavat sunnuntaisin pyhää savua heiluttamalla pieniä, kannettavia rautakoreja jumalanpalveluksissaan. Pihka savuaa niissä hehkuvan puuhiilen kanssa.

Mirhami on puolestaan kasviöljyä, mikä saadaan nesteyttämällä Commiphora myrrha – puusta valutettua pihkaa. Myös tämä puu kasvaa Etiopiassa. Mirhami oli Jeesuksen syntymän aikoihin tarunomainen luonnonlääke kehon ulkoisiin ja sisäisiin haavoihin. Lisäksi mirhamilla balsamoitiin ruumiit niin, että ne säilyivät hautaholveissa ja pyramideissa. Nykyisin mirhamia käytetään länsimaissa luontaislääkkeenä.

Boswellia– ja Commiphora-puista saadun pihkan kauppa ja vienti olivat tärkeää Etiopian taloudelle Jeesuksen syntymän aikoihin. Kysyntä oli maailmalla kova. Tuottoisa vientikauppa selittää, miksi silloinen Abessinia kasvoi ajanlaskumme alkuaikoina Afrikan vauraimmaksi maaksi.

Myöhemmin Afrikan Sarven ja koko Pohjois-Afrikan tärkeimmäksi metsän vientituotteeksi on noussut arabikumi. Nimestään huolimatta se ei ole kumimaista vaan samanlaista kokkaroituvaa puun kylkipihkaa kuin pyhän savun ja mirhamin lähtöaine.

Arabikumi saadaan pääosaksi Sudanissa kasvavasta Acacia senegal puusta. Akaasia kasvaa luontaisesti etenkin maan lounaisessa Kordofanin maakunnassa. Akaasiaa myös viljellään.

Arabikumia käytetään liimana, lääkkeiden ja värien sideaineena sekä elintarvikkeiden lisäaineena. Me tunnemme arabikumin parhaiten Sisu-pastillista.

Maailmantaloudessa tärkeintä on arabikumin käyttö Coca Cola- ja Pepsi-juomissa. Arabikumin avulla sokeri pysyy niissä jatkuvasti liuenneena, eikä saostu tölkin pohjaan.

Sudan tuottaa yli puolet maailmankaupan arabikumista. Sudanin viennissä arabikumi on tärkeimpiä, heti kullan ja öljyn jälkeen.

Maailmanpoliittiseen arvoketjuun akaasiapuun pihka pääsi 1997. Yhdysvallat oli selvittänyt, että terroristijohtaja Osama bin Laden asui Sudanissa, valtion virallisessa suojeluksessa. Terrorismiin suivaantunut Yhdysvaltain kongressi päätti panna Sudanin kauppasaartoon. Visa-kortit jumitettakoon, mitään USA:sta ei tulisi Sudaniin myydä, eikä mitään sieltä ostaa.

Coca Cola ja Pepsi säikähtivät miten niiden tuotteille käy. Ne saivat painostetuksi kongressin säätämään kauppasaartoon poikkeuksen: arabikumin kauppa jatkukoon. Näin on tilanne edelleen, 15 vuoden kuluttua. Sudanista viedään välimiesten avulla massoittain arabikumia Amerikkaan. Suosikkilimonadit kuplivat kirkkaina kaikkialla maailmassa. Mutta Sudanissa ei Visa-kortti edelleenkään toimi.

Pyhän savun, mirhamin ja arabikumin metsätaloudessa on kysymys samoista vaurauden arvoketjuista, jotka Suomen varhainen talousmies Antti Chydenius osasi selittää jo 1760-luvulla. Miten löytäisimme Suomen puista jotain vastaavaa?

VELI POHJONEN

Kymen Sanomat. Näkökulma. 10.6.2014.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: