Muun Suomen tavoin Pohjois-Karjalan metsät rupesivat kasvamaan 1970-luvulla hyvin. Kasvu ylitti pysyvästi hakkuut vuonna 1964. Siitä lähtien Pohjois-Karjalan metsät ovat kasvaneet korkoa korolle.
1960-luvun lopulla Pohjois-Karjalan metsät kasvoivat 4,5 miljoonaa kuutiota vuodessa. Vuoteen 1992 mennessä kasvu nousi 40 prosentilla, 6,3 miljoonaan kuutioon. Kun metsiä hakataan noin 5 miljoonaa kuutiota vuodessa, kasvun ylijäämää on 1,3 miljoonaa kuutiota vuodessa.
Metsiemme lisääntyneessä kasvussa on aarniohjelman avain. Otettakoon esimerkin maakunnassa, Pohjois-Karjalassa tämän vuosikymmenen tavoitteeksi talousmetsien hakkuiden lisääminen miljoonalla kuutiolla vuodessa. Jätetään vuotuisesta kasvusta 0,3 miljoonaa kuutiota reserviksi.
Asetellaan tavoite lisäksi siten, että sen avulla toteutuvat sekä työllisyys että monipuolinen metsätalous. Siihen tarvitaan metsätalouden painopisteen muutos. Lisätään kasvatushakkuita reippaasti ja vähennetään samalla vanhojen metsien avohakkuita. Kasvatushakkuut suunnataan ensimmäiseen harvennukseen. Niissä korjataan sekä kuitu- että energiapuuta.
Aarniohjelma sopii hyvin tällaiseen muutokseen. Esimerkiksi Pohjois-Karjalaan on ehdotettu aarnialueita yhteensä 5000 – 6000 hehtaaria. Niiden puusto kasvaa 20’000 – 30’000 kuutiota vuodessa. Se on vain 5-10 prosenttia edellä mainitusta 0,3 miljoonan kuution reservistä.
Metsätalouden painopisteen muuttaminen päätehakkuista kasvatushakkuisiin muuttaisi myös metsäalan työllisyyttä. Metsureita tarvitaan edelleen kasvatushakkuissa. Mutta vanhojen metsien hakkuissa heitä ei enää välttämättä tarvita; itse asiassa metsureiden työpaikat vähenevät parhaillaan kaikkialla maassamme. Vähenemä johtuu osaksi talousmetsien kasvun ja hakkuiden epäsuhdasta, osaksi monitoimikoneen tulosta metsänkorjuuseen.
Kun puuta kasvaa talousmetsissä paljon, myyntileimikoita tarjotaan enemmän kuin metsäyhtiöt voivat ostaa. Kolmesta metsäkaupasta toteutuu nykyään vain kaksi. Ylitarjonnan vallitessa korjattaviksi valikoituvat automaattisesti helpoimmin hakattavat vanhat metsät, eivät kasvatushakkuut.
Juuri vanhojen metsien avohakkuista ovat metsurit poistumassa, juuri niissä monitoimikoneet ovat kannattavimmillaan. Osa jalkametsureita voi kouluttautua konemetsureiksi, monitoimikoneen ja metsätraktorin ohjaajiksi, mutta metsätyöpaikkojen lukumäärä vähenee kuitenkin jyrkästi.
Jos ensimmäisen harvennuksen puusto korjataan miestyönä esimerkiksi uudella massahakemenetelmällä kuitu- ja energiakäyttöön, miljoonan kuution hakkuita kohti syntyy 680 pysyvää metsuri- ja urakoitsijatyöpaikkaa. Kerrannaisvaikutuksineen työllistävä vaikutus on yhteensä 1500-2000. Pysyviä työpaikkoja syntyy kasvatushakkuissa monikymmenkertaisesti siihen verrattuna, mitä aarniohjelman mukana vanhojen metsien avohakkuista häviää.
Aarniohjelmaan on maamme metsätaloudessa varaa. Aarniohjelma mahtuu hyvin metsien vuotuisen kasvun ja hakkuiden kehykseen. Mutta jos metsätalouden työllisyydestä aiotaan samalla huolehtia, se vaatii talousmetsien hakkuissa painopisteen muutoksen.
Veli Pohjonen
xxxxx
Vihreä Lanka käsikirjoitus 5.1.1993 julkaistu 14.1.1993