Uusimpien Euroopan metsävaroja koskevien selvitysten mukaan metsien puusto lisääntyy ja niiden vuotuinen kasvu nousee parhaillaan kaikkialla Länsi-Euroopassa. Erityisen selvästi näin on tapahtunut 1970- ja 1980-luvulla pohjoisen havumetsävyöhykkeen metsämaissa, Suomessa ja Ruotsissa.
Metsien lisääntyneen kasvun on saanut aikaan kolme todennäköistä tekijää. Teollisuudesta tuulien mukana kulkeutuva, saasteena pelätty typpi ei vielä vaurioita, vaan päinvastoin lannoittaa metsää. Toisaalta, kasvihuonekaasuksi mainitun hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on myös noussut. Itse kasvihuoneilmiöstä vielä kiistellään, mutta hiilidioksidin lisääntyminen on kiistaton. Ilmakehän hiilidioksidi lannoittaa puita ja lisää metsän kasvua, samoin kuin kasvihuoneeseen nestekaasusta poltettu hiilidioksidi lannoittaa kurkkua ja tomaattia.
Kolmas tekijä on tärkein Pohjoismaissa, ja erityisesti Suomessa: onnistunut metsänhoito. Toisen maailmansodan jälkeen aloitettu määrätietoinen metsänparannus tuottaa maassamme tulosta. Useimmiten onnistunut metsänhoito tarkoittaa onnistuneita metsäojituksia. Ojikot puskevat puuta nopeudella, mitä metsien korjuu ei ole pystynyt seuraamaan.
PlusMetsissä kasvava puuvaranto
Suomen metsät ovat 1990-luvulla kestävän metsätalouden PlusMetsää. Runkopuuta kasvaa noin 80 miljoonaa kuutiota vuodessa. Runkopuun vuotuinen kokonaispoistuma (markkina- ja kotitarvehakkuut, runkohukkapuu ja puiden luontainen kuoleminen) on 55 miljoonaa kuutiota vuodessa. Runkopuun vuotuinen kasvu on 25 miljoonaa kuutiota, eli 45 prosenttia suurempi kuin poistuma.
Ensimmäistä kertaa metsätaloutemme historiassa tunnemme metsävaramme ja niiden vuotuisen kasvun nyt hyvin tarkkaan, satelliittikuviin ja tietokoneisiin perustuvien menetelmien avulla lähes puu puulta. Ensimmäistä kertaa taloushistoriassa kaikki metsistä kiinnostuneet osapuolet myös myöntävät, että metsissämme on puuta, sitä on paljon ja se kasvaa kertaluokkaa enemmän kuin mitä sitä hakataan. Metsävarojemme puolesta puun käyttöä on mahdollinen tehostaa. Se voi tapahtua kahdella tapaa: lisäämällä talousmetsien hakkuita ylipäänsä, ja korjaamalla puu nykyistä tarkemmin.
Metsäntutkimuslaitos arvioi syksyllä 1992, että jo metsien hoidon ja tulevaisuuden laatupuun (sahapuun) vuoksi ensiharvennus- ja energiapuuta tulisi korjata 10 miljoonaa lisäkuutiota vuodessa. Pitemmän päälle harvennusten laiminlyönti lisää puiden saastetuhoja, kuolleisuutta ja korjuukustannuksia. Suomen talousmetsät pysyvät kasvukunnossa kasvatushakkuita lisäämällä.
Metsä on merkittävä energian lähde
Puuvoiman osuus Suomen energian kulutuksesta oli 14 prosenttia vuonna 1991. Suomi on biopolttoaineiden käyttäjänä johtava länsimaa. Puuvoimasta tulee 55 prosenttia selluteollisuuden ligniinipitoisista jäteliemistä, 23 puun kuoresta, sahanpurusta ja muusta teollisuuden puujätteestä ja 22 prosenttia perinteisestä polttopuusta.
Metsäteollisuuden tarkka energian käyttö oli kansallisen energian säästöohjelman huomattavin saavutus energiakriisien (1973 ja 1979) jälkeen. Erityisen merkittävästi ovat nousseet kuoren ja selluteollisuuden ligniinijätteen (sellun jäteliemen) poltto. Sekä saha- että selluteollisuus ovat jätteidensä poltolla ylittäneet jo energiaomavaraisuuden. Ne ovat muuttuneet ulkomaisen öljyn kuluttajista kotimaisen sähkön tuottajiksi.
Metsäteollisuuden onnistuneessa energian säästössä ja tarkassa puun käytössä on kotimaisen energiaratkaisun avain. Kotimaista metsä- ja voimataloutta, ja niiden tulevia mahdollisuuksia tulisi nyt kehittää yhdessä.
Energiatavoitteinen puunjalostusohjelma
Otettakoon kansantaloutemme tämän vuosikymmenen päähaasteeksi talousmetsien markkinahakkuiden lisääminen, Metsä 2000 ohjelmaa myötäillen, 20 miljoonalla kuutiolla vuodessa. Markkinahakkuut nostetaan 1980-luvun keskitasolta, 44 miljoonasta kuutiosta 64 miljoonaan kuutioon.
Puolet hakkuista, 10 miljoonaa kuutiota tulisi olla sahatukkia. Toiset 10 miljoonaa kuutiota hakattaisiin kuitu- ja energiapuuna, metsänhoidollisin perustein, Metsäntutkimuslaitoksen syksyn 1992 suosituksen mukaisesti.
Ensimmäinen tavoite on keskeisin. 10 miljoonasta kuutiosta korjattua tukkipuuta saadaan sahatavaraa 5 miljoonaa sahakuutiota. Lisäys ei ole metsätaloudellemme ennen kokematon. Sahatavaran tuotanto nousee takaisin vuoden 1980 tasolle. Tuotannon lisäyksen päätavoite on sahapuun jalostus maakuntien PKT-yrityksissä (pieni ja keskisuuri teollisuus) niiden lupaavien kokemusten mukaan, mitä Puu-Suomi hankkeessa on jo saatu.
Sahauksesta jää poltettavaksi 2 miljoonaa kiintokuutiota kuori- ja purujätettä. Sahauksesta jää myös pintahaketta, yhteensä 3 miljoonaa kiintokuutiota. Koska pintahake on sellunkeiton parasta raaka-ainetta, se kannattaa ohjata sellutehtaaseen.
Toinen tavoite on varautua rakentamaan jo 1990-luvulla 3 uutta sellutehdasta: Rauma, Kaskinen ja Kajaani. Ne tarvitsevat raaka-ainetta yhteensä 8 miljoonaa kuutiota vuodessa. Se saadaan sahojen pintahakkeena (3 miljoonaa) ja ensiharvennusohjelman kuitupuuna (5 miljoonaa kuutiota vuodessa). Uudet sellutehtaat ovat voimataloudeltaan edullisia, koska ne voi rakentaa sähkön tuotannoltaan yliomavaraisiksi.
Kolmas tavoite on rakentaa ja uusia biopolttoaineella käyviä voimaloita maahamme. Niiden raaka-ainetta ovat sahoilta tuleva jäte (2 miljoonaa) ja toinen puoli ensiharvennusohjelmaa (5 miljoonaa kuutiota). Biovoimalat tuottavat leijupetitekniikalla sekä sähköä että lämpöä. Niissä on monipolttokattilat, joihin käyvät kaikki kiinteät polttoaineet: kuori, puru, hake, metsätähde ja turve.
Biovoimaloita on kahta kokoa. Pienemmän, Kuhmon mallin lämmön tuotto ohjataan kaukolämpöverkkoon. Suuremmat biovoimalat ovat joko kaupunkien yhteydessä, metsäteollisuuden osana tai lauhdevoimaloina maaseudulla siten, että nykyisissä ja uusissa turvevoimaloissa voisi polttaa sekä turvetta että haketta.
Yhdistämällä metsä- ja voimatalous sekä käyttämällä uusinta kotimaista tekniikkaa, 20 miljoonan kuution lisähakkuulla voi tuottaa sekä metsäteollisuuden jalosteita vientiin että sähköä kotimaahan yli 1000 megawattia. Metsäteollisuus käyttää itse osan sähköstä. Myyntisähköä tulee noin 800 megawattia.
Etuina ympäristö, talous ja maaseudun työllisyys
Energiatavoitteinen puunjalostus on ympäristölle ystävällinen: ei ikuisia jätteitä, ei lisähiilidioksidia ilmakehään, ei rikkiä, typen oksidit minimoidaan uudella tekniikalla. Rakeistettu puun tuhka palautetaan metsään. Kestävän, PlusMetsätalouden tavoitteissa pysytään edelleen. Metsävaramme lisääntyvät ainakin vuoteen 2030 asti.
Linjaus kotimaisiin uusiutuviin energiavaroihin, erityisesti puuvoimaan, piirtää maastamme kuvaa kestävän kehityksen ja moniarvoisen metsätalouden tyyssijana. Sen arvoa vientimme ja kansantaloutemme tulevaisuudelle ei ole vielä oivallettu.
Puujäte- ja hakevoimalat sekä kuorta ja jäteliemiä polttavat kattilat ovat etevän teknologian (high tech), suomalaisten hyvin hallitsemaa tietotaitoa. Kotimainen voimalateollisuus, esimerkkinä Ahlström, Outokumpu ja Tampella, edustaa alan uusinta kansainvälistä osaamista. Ala on ilmeinen kansantaloutemme kasvun lohko ja tulevaisuuden vientivaltti.
Sahateollisuus tuottaa jätteenään edullisinta metsäenergiaa, 2 penniä kilowattitunti. Se on vain puolet kivihiilen ja turpeen hinnasta. Sahateollisuus voi kasvaa nopeasti. Sahateollisuuden investointitarve on metsäteollisuuden lohkoista pienin. Puun mekaaninen jalostus on maaseudun terveintä työllistämistä. Jo vanhastaan tiedetään, että kaikista metsäteollisuuden lohkoista rahapanos sahapuuhun poikii työpaikkoina eniten. Raaka-aine saadaan paikan päällä ilmaisen aurinkoenergian kasvattamana. Sahaus ja höyläys eivät vaadi ulkomaista velkaa. Sahausjalosteet voi nyt viedä ulkomaille entistä helpommin, kun markkaa on kellutettu ja dollarin arvo on noussut. Samalla sahatukin ostohinta on laskenut.
Yhdistämällä sahateollisuus ja voimatalous toteutuu yhteisetuja. Saha hyötyy saadessaan vaikeasti markkinoitavan sahausjätteensä myydyksi voimalaan. Rimoista ja losoista valmistetun hakkeen voi joko polttaa tai myydä lähimmälle sellutehtaalle. Voimala hyötyy siitä, että sillä on varma polttoaineen toimittaja. Polttoaineen voi hinnoitella halvimman vaihtoehdon eli jyrsinturpeen tasolle (4-5 p/kWh).
Puun tuottaja hyötyy siitä, että hänen leimikollaan on entistä useampi mahdollinen ostaja. Saha ja voimala yhdessä voivat periaatteessa ostaa koko leimikon. Tukkipuusta valmistetaan sahatavaraa, kuitupuu ja pintahake myydään edelleen selluteollisuudelle, sahausjäte jalostetaan sähköksi ja kaukolämmöksi.
Energiatavoitteinen puunjalostus on jo toteutunut Kuhmon mallissa, missä piensahaus ja puusähkön tuotanto sahaus- ja metsähakkeesta toimivat yhdessä. Saha, puusähköä ja kaukolämpöä tuottava voimala jopa toimivat samalla tontilla. Kuhmon malli on kestävän metsä- ja voimatalouden ihanne maakuntien Suomelle. Raaka-aineet ja energia, niiden jalostus ja myynti ovat maakunnan omissa käsissä. Työllisyys on pysyvä, ja se on hajautunut monen ammatin kesken koko maakuntaan.
*****
Kommentti 22.10.2020. Käsikirjoitus lähetetty 4.1.1993 Hämeen Sanomiin, julkaistu yliönä 12.1.1993