Kotimaisilla energialähteillä, puulla ja turpeella on kestävän talouden ja kestävän kehityksen edut. Niiden riittävyys on hyvä; aurinkoperäisen puuvoiman riittävyys on kaikista polttoaineista paras. Puuvoima on myös ympäristölle ystävällinen: siinä ei ole hiilidioksidia eikä rikkiä. Puun ja turpeen luoma työllisyys on kestävää ja maaseudulle hajautunutta; puu- ja turvevoimalla suomalaisen maaseudun voi pitää asuttuna ja tuottavana.
Puuvoima on jo osa metsätaloutta
Puuvoima, jonka osuus maamme energiatarpeesta on 14 prosenttia, on kytkeytynyt verkkomaisesti metsätalouteen ja metsäteollisuuteen. Metsäteollisuus tuli kansalliseen energiaverkkoon voimalla, kun se toteutti energian säästöohjelmansa 1970- ja 1980-luvuilla. Sahat ja selluteollisuus kehittivät puujätteiden tarkan polton, ja metsäteollisuutemme muuntui keskeisimmillä lohkoillaan ulkomaisen fossiilienergian ostajasta kotimaisen energian myyjäksi. Tämä yhteys on perusvoiman kotimaisen ratkaisun avain.
Puuvoiman tuotanto lisääntyisi nopeimmin sellutehtaissa. Energia saataisiin jalostuneimmassa muodossaan: sähkönä. Esimerkiksi uudenaikaisimmassa täyden mittakaavan sellutehtaassa, Enon Uimaharjussa sähkön yliomavaraisuus on noin 30 prosenttia. Puusähköä syntyy 1123 kWh ilmakuivaa sellutonnia kohti, ja kun sähköä kuluu vain 800 kWh/tn, myyntiin jää 323 kWh/tn.
Nykytekniikalla yksi sellutehdas voi myydä puusähköä 25 megawatin teholla. Mutta jos tehtaaseen tulevan biomassan käyttö ja energiajalostus maksimoidaan (leijupetipoltto, paineistettu kaasutus, lisäraaka-ainetta metsästä), myyntisähkön tehon voisi nostaa välille 52-136 megawattia. Jokainen uusi sellutehdas on samalla noin 100 megawatin sähkövoimala.
Uuden sukupolven sellutehtaita on ehdotettu perustettavaksi maahamme 3-5 kappaletta. Paitsi voimataloudeltaan, ne olisivat uutta sukupolvea myös veden käytöltään. Jätevedettömän, suljetun kierron sellutehtaan odotetaan toteutuvan jo tällä vuosikymmenellä.
Kuhmon etevä malli
Maakunnan mittakaavaan parhaiten sopiva puuvoiman taso on Kuhmon malli. Se on integroitu, pienen ja keskisuuren mittakaavan puun jalostuslaitos. Kuhmon mallin ydin on paikallinen saha, jonka sivutuotteet kuori (12 prosenttia) ja sahanpuru (13 prosenttia), jalostetaan energiaksi. Sähköä saadaan 5 megawatin ja kaukolämpöä 13 megawatin kilpiarvolla. Sahausjätettä voi jatkaa metsähakkeella, tai turpeella kuten Kankaanpään uudessa voimalassa.
Kuhmon mallissa on se etu, että puun energiaosuus tuodaan metsästä joka tapauksessa järeän sahapuun sivutuotteena. Vanhan metsäsäännön mukaan puun korjuu on kuutiota kohti sitä halvempaa, mitä järeämpää puuta hakataan. Siksi tukista sahattavat kuori, puru ja hake ovat halvinta metsäenergiaa. Ne kilpailevat lämpölaitoksessa polttoturpeen kanssa. Raskas polttoöljy on jo pudonnut kilpailusta.
Kuhmon malli jo osoittaa, että puu- ja voimatalous kannattaa yhdistää. Kun saha ja voimala käyvät samalla tontilla, saha pääsee eroon ennen hankalasta jätteestään, ja saa siitä vielä kohtuullisen maksunkin. Voimala taas hyötyy siitä, että polttoaineen virta on tasainen, ja polttoaine on kohtuuhintaista. Mitä paremmin maakunnallinen sahateollisuus voi, mitä enemmän sahapuuta korjataan, sitä enemmän korjataan myös edullista energiapuuta.
Puun tuottaja hyötyy siitä, että hänen leimikollaan on entistä useampi mahdollinen ostaja. Saha ja voimala yhdessä voivat periaatteessa ostaa koko leimikon. Tukkipuusta valmistetaan sahatavaraa, kuitupuu ja pintahake myydään edelleen selluteollisuudelle, sahausjäte jalostetaan sähköksi ja kaukolämmöksi. Markkinoiden niin päättäessä myös kuitupuu (erityisesti ensiharvennuspuu) ja pintahake voidaan ohjata voimalaan.
Kuhmon malli – piensahaus ja puusähkön tuotanto sahausjätteestä ja metsähakkeesta – on kestävän metsä- ja energiatalouden ihanne koko maakuntien Suomelle. Raaka-aineet ja energia, niiden jalostus ja myynti ovat maakunnan omissa käsissä. Työllistävä vaikutus on pysyvä. Se on hajautunut monen ammatin kesken koko maakuntaan.
Jos Kuhmon mallia kloonattaisiin sopivilla paikkakunnilla Suomessa, maaseutumme pienvoimaloissa voisi tuottaa sähköä 150 megawatin teholla. Lähivuosina Kuhmon malliin sopivia voimalapäätöksiä harkitsevat muun muassa Pieksämäki, Iisalmi, Lapua, Tornio, Viitasaari, Kankaanpää, Kemijärvi, Lieksa, Sodankylä, Siilinjärvi, Ylivieska, Outokumpu, Leppävirta, Ilomantsi, Nurmes, Rovaniemi, Kemi ….
Energiahakkuita ensiharvennuksiin
Puuvoiman ja metsätalouden verkon eräs osa ovat ensiharvennukset. Maamme metsiin on nimittäin kertynyt merkittävä hakkuusäästö parin viime vuosikymmenen aikana. Hakkuusäästön syntymiseen on selvät syyt. Nuoret metsät ovat tulleet kasvuisimpaan vaiheeseensa, ja viime vuosien suotuisissa ilmasto-oloissa ne ovat kasvaneet hyvin. Pelätyt ilmansaasteet: rikki, typen oksidit ja hiilidioksidi eivät ole ainakaan vielä ehtineet tyrehdyttää havupuiden kasvua. Itse asiassa typen oksidit ja hiilidioksidi parhaillaan kiihdyttävät nuorten metsien kasvua.
Harvennusmetsien teolliset hakkuut eivät ole lisääntyneet metsien kasvun tahdissa. Havumetsien ensiharvennukset ovat pikemmin vähentyneet. Etenkin ensiharvennettavien männiköiden alihakkuu näyttää jatkuvan lähivuosina.
Ensiharvennuksen partaalle varttuneista männiköistä on tulossa vuosi vuodelta vaikeampi ongelma. Puun ylitarjonnan vallitessa ensiharvennusmänty ei käy kaupaksi, sillä sellun keittäjä pitää sitä kehnona raaka-aineena. Pehmeää nuorta puuta häviää kuorinnassa. Ensiharvennusmännyn kuitu on lyhyttä. Paperin lujittamiseen kuluu sellua enemmän kuin pitempikuituisesta vanhasta puusta tehtyä massaa. Lyhyet kuidut katkeilevat, eikä sellun saanto ole sama kuin kuusikuidusta. Pulma tulee vastaan vielä kierrätyksessä.
Harventamatta jääneet männiköt harsuuntuvat riukumetsiköiksi, joita on enää vaikea kasvattaa tukkipuustoiksi. Männyn tiheiköt menettävät elinvoimaansa, eivätkä ehkä kestä enää ilmansaasteita. Sadeveden mukana tulevat hapanlaskeumat, pääosaksi rikki, uhkaavat nyt metsiämme.
Metsäteollisuus ei nykysuhdanteissa pysty lisäämään ensiharvennusten männyn ostoja. Merkittäviä lisäkäytön mahdollisuuksia on vain yksi: puuvoima, eli jalostaa puuta energiaksi. Osan ensiharvennuspuuta voisi polttaa Kuhmon mallin mukaisissa kattiloissa, osan selluteollisuuden kattiloissa.
Puu ja turve yhteen
Puu ja turve eivät kilpaile keskenään, jos ne yhdistetään uudella tekniikalla. Vain jyrsinturvetta polttavien laitosten kattilat ovat jo osaksi vanhentunutta tekniikkaa. Kun ne joudutaan joka tapauksessa uusimaan vanhemmasta päästään, korvaaviksi kattiloiksi valittakoon uuden sukupolven monitoimikattilat. Niissä voi polttaa kaikkia kiinteitä polttoaineita: haketta, kuorta, purua, palaturvetta, jyrsinturvetta ja kivihiiltäkin, jos tiukka paikka tulee.
Uusituissa turvevoimaloissa voi polttaa energiapuuta isossa mittakaavassa. Esimerkiksi käyköön ruotsalainen Örebron kaupunki. Siellä toimii jo pääosaksi metsähaketta ostava, Haapaveden turvelaitoksen kokoinen monipolttovoimala. Metsäntutkimuslaitoksen ylijohtaja, professori Olavi Huikari ehdotti Haapaveden turvevoimalaan jo kymmenen vuotta sitten Örebron tyyppistä monipolttokattilaa, mutta silloin ehdotus hylättiin mahdottomana. Nyt ehdotus voisi toteutua uudella tekniikalla.
Nykyisten turvevoimaloiden sähkötehoa voisi nostaa jopa 500 megawatilla, kun niiden tekniikka uusitaan ja kun lisäpolttoaineeksi käytetään 5 – 7 terawattitunnin verran vuodessa sekä hakepuuta että turvetta.
Puu-, ja osin turvevoimasta, voi koostaa perusvoimaa 1000 megawattia siinä kuin ulkomaisistakin vaihtoehdoista. Kotimainen perusvoima on ympäristölle ystävällisin, maakuntien Suomelle työllistävin ja maamme kansantaloudelle kannattavin. Mitä syvemmälle vaivumme lamassa, mitä enemmän velkaannumme ulkomaille, sitä tärkeämmäksi tulee jo 1980-luvun alussa vedetty linja: paranna energian säästöä ja lisää kotimaista voimaa. Puu- ja turvevoimasta ei ole syytä hellittää.
*****
Iisalmen Sanomat käsikirjoitus 17.12.1992 julkaistu 4.1.1993
(käsikirjoituksen alkuperäinen otsikko: PUU- JA TURVEVOIMASTA EI SYYTÄ HELLITTÄÄ)
*****
Kommentti 6.11.2020
1990-luvun alussa kasvatusmetsien ensiharvennusten rästit olivat todellinen ongelma.