Kymmenen vuotta sitten, 1983, maamme energiapolitiikalla oli kaksi tavoitetta: energian säästäminen ja energian kotimaisuuden lisääminen. Energian säästö onnistui vähintään kohtuullisesti. Kyllä suomalaista uutta rakennus- ja lämmönsäätötekniikkaa voi nyt esitellä mille maalle tahansa.
Parhaiten energian säästössä onnistui metsäteollisuus. Ennen 1970-luvun energiakriisejä sahoilta jäi haaskioon kuorta ja purua, ja sellutehtailta mustalipeää sekä muuta puujätettä. Nyt ne poltetaan tarkoin sähköksi ja lämmöksi. Metsäteollisuus kasvoi keskeisillä lohkoillaan öljyn ja kivihiilen kuluttajasta puuperäisen sähkön ja lämmön tuottajaksi.
Itse kotimaisuuden tavoitetta ei kuitenkaan viime vuosikymmenellä saavutettu. Kotimaisen energian osuus päinvastoin pieneni. Vuoden 1991 energiasta ulkomaista oli jo 72 prosenttia. Lasku teki Suomelle 11,1 miljardia markkaa.
Voimme kyllä vaihtaa ulkomaista energiaa omiin vientituotteisiimme, vaikkapa sahatavaraan. Loppuvuonna 1992 sahatavaran vientihinta on noin 1000 markkaa kuutio. Viime vuoden energialaskuun sahatavaraa olisi tarvittu 11,1 miljoonaa kuutiota. Kakkosnelosena sillä pinoaa metrin levyisen, 10 metriä korkean taapelin, joka ulottuu Utsjoelta Hangon satamaan. Sahamme tuottavat vain puolet tästä.
Vielä 1980-luvulla ulkomaan energialaskusta ei tarvinnut kantaa syvää huolta. Energia oli osa vastaostokauppaa Neuvostoliiton kanssa. Vaihdoimme kotimaista työtä ja suomalaisia koneita sekä tekstiilejä itäiseen öljyyn, kaasuun ja sähköön. Energia-alan piireissä itäenergiaa kutsuttiin häpeilemättä toiseksi kotimaiseksi.
1990-luvulla energian kotimaisuus on verrattomasti tärkeämpää kuin bilateraalikaupan aikana. Tuontienergiaa ei voi enää vaihtaa työhön, eikä muuhunkaan kotimaiseen. Tarvitsemme energialaskuun kovaa valuuttaa – tai kovaa velkaa.
Kansakunnan talouden valintoja tulisi nyt tarkastella entistä huolellisemmin ulkomaan velan valossa: lisäämmekö velkaa edelleen, vai vähennämmekö sitä? Valitsemmeko ydinvoiman, jonka rakentaminen vaatii lisävelkaa 5-10 miljardia markkaa? Vai valitsemmeko kotimaisen energian, millä emme velkaannu lisää?
Syksyn 1992 energiapelissä ydinvoimaa yritettiin tarjota kotimaisena. Tarjous on hylättävä. Ydinvoiman kotimaisuus on samaa luokkaa kuin banaanin. Tuote vain kypsytetään Suomessa, mutta sen raaka-aine on ostettava ulkomailta. Tulisimme tarvitsemaan uraania yhteensä noin puolella miljardilla joka vuosi.
Ydinvoiman toiseksi valtiksi esitettiin energiapelin loppuvaiheissa työllisyys. Valtiksi ei sekään riitä. Perusvoiman kaikki vaihtoehdot lisäävät kyllä metalli- ja rakennusteollisuutta. Mutta voimaloiden rakentamisen työllistävä vaikutus on sama, rakennettiinpa sitten ydin-, kaasu-, kivihiili- tai kotimaista voimaa. Puuvoiman vaihtoehto työllistää eniten, sillä voimaloihin ei juuri tarvita ulkomaisia osia. Sitä paitsi kotimainen työllistää jatkuvasti, koska polttoaine hankitaan Suomesta.
Metsäntutkimuslaitoksen tuoreen (1992) selvityksen mukaan energiapuu työllistää pysyvästi 15’000 – 20’000 henkeä, jos puun käytön lisäys on 10 miljoonaa kuutiota vuodessa, eli saman verran mitä nykytekniikalla tarvitaan 1000 megawatin sähköntuotantoon. Työpaikat jakaantuvat luonnollisesti ja tasaisesti läpi Suomen: maatiloille, metsätiloille, metsureille, urakoitsijoille, konepajoille, tuotekehittelyyn, ja koko kerrannaistyöpaikkojen ketjuun.
Nykyhakkuissa puusta jää hakkuualalle mätänemään yli 40 prosenttia. Hukkaosuus kasvoi koko 1980-luvun, ja se kasvaa edelleen, koska kelvollisen ostopuun minimiläpimitta nousee, ja puun vikaisuusehdot kiristyvät. Ensiharvennusten puutakaan ei enää korjata siinä määrin kuin ennen. Metsäntutkimuslaitos totesi, että metsissämme on vuosittain puuta varmuudella tarjolla energiakäyttöön ainakin tuo 10 miljoonaa kuutiota.
Puuvoiman hinta kestää kilpailun, kun voimatalous, metsätalous ja metsäteollisuus toimivat yhdessä. Kauppa- ja teollisuusministeriön puun energiakäytön toimikunnan tuoreen mietinnön (1992) mukaan halvinta polttoainetta, 2 penniä kilowattitunti, tulee juuri metsäteollisuudesta, sahaus- ja sellujätteenä. Parhaimmillaan metsäenergian hinta on vain puolet kivihiilen hinnasta ja kolmannes maakaasun hinnasta.
Pienten ja keskisuurten sahojen jäte maksaa aluevoimaloille hieman enemmän, saman verran kuin turve, 4,5-5 p/kWh. Avohakkuun korjuutähteet, sellaisena kuin monitoimikone ne kasaa, maksavat 5-6 p/kWh hakkeena voimalan portilla. Metsänhoidollinen hakepuu on aina kalliimpaa. Esimerkiksi Kiteellä sen hintataso on 6,8 p/kWh. Kiteeläiset laskevat kuitenkin energiapuun eduksi metsänhoidon, metsien lisääntyvän hakkuumahdon ja tulevaisuudessa kertyvät metsäverot.
Suomen luonnonsuojeluliiton energiavaihtoehto toteuttaa jo 1980-luvulla vedettyä linjaa: paranna energian säästöä ja lisää sen kotimaisuutta. Linja on sitä tärkeämpi, mitä enemmän velkaannumme ulkomaille, mitä syvemmälle vaivumme lamassa, ja mitä kehnommaksi työllisyys käy.
Puuvoima kasvaa ilmaisella auringon energialla, se korjataan kotimaisella työllä, ja se jalostuu sähköksi sekä kaukolämmöksi kotimaisen teollisuuden takomissa voimaloissa. Hukkapuun hyötykäyttö, mätänemään jättämisen asemesta, on merkittävin energian säästön haaste.
Energiavalinnan suuri linja liittyy kotimaisuuteen. Päinvastoin kuin perusvoimapelissä väitetään, ulkomaisin luonnonvaroja ja valuuttaa tuhlaavin voimin emme lamasta nouse.
Veli Pohjonen
Ilta-Sanomat, Vapaa sana 16.12.1992